Kefírová kultura
Dostupnost: | Není skladem |
Návod pro přípravu kefíru:
1. Do jednoho litru sterilovaného mléka o teplotě 20-22°C přidejte obsah sáčku s kefírovou kulturou.
2. Nechte směs odpočívat při stále udržované teplotě 20-22°C po dobu 24 hodin. Během této doby dojde k fermentaci a kefír bude připravený k použití.
3. Hotový kefír je nyní připraven k jídlu. Jeho trvanlivost se liší v závislosti na teplotě skladování: při teplotě 5°C je trvanlivý asi 5 dní, při teplotě 10°C pak asi 3 dny.
4. Pro přípravu dalšího kefíru nejlépe odeberte 3 polévkové lžíce čerstvého kefíru a přidejte je do dalšího litru sterilovaného mléka. Dodržujte tento postup stejně, jako byl popsán výše.
Při přípravě dbejte na důkladnou hygienu, abyste minimalizovali riziko zanesení cizích bakterií do kefírové kultury. Skladujte vaše kefírové výrobky v chladu a na suchém místě, aby byla zachována jejich kvalita.